Getuigenis: een koppel over liefde ondanks geloofsverschillen

Zou je kunnen verkeren met iemand die in iets anders gelooft dan jij? Wij spraken met een koppel dat daar een weg in vond. T.A. is een moslim van 25 jaar, geboren en getogen in België, maar zijn roots liggen in Marokko. T.A. heeft een relatie met M.P, zij is 25 jaar en heeft de Spaanse nationaliteit. M.P. Zij heeft een eerder katholieke opvoeding gekregen waar de Spaanse cultuur belangrijk was. Omdat ze wensen anoniem te blijven gebruiken we enkel hun initialen.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

M.P: We zijn elkaar toevallig tegengekomen tijdens onze hogere studies. Het begon als een vriendschap die ontstond tijdens één van de vele studiesessies in de bibliotheek. Een manier waarop zoveel andere studenten ook nieuwe vrienden maken. Naarmate we elkaar beter leerden kennen begonnen we steeds meer gevoelens te krijgen voor elkaar. Er was een bepaalde aantrekking die we beiden niet konden onderdrukken en die uiteindelijk uitgroeide tot een relatie met veel liefde voor elkaar, maar ook eentje met wederkerende spanningen. Ondanks onze liefde was er altijd het besef dat onze relatie niet geaccepteerd zou worden door de familie van T.A.

Waarom wordt jullie relatie dan niet geaccepteerd?

De familie van T.A. verwacht dat hij zal trouwen met iemand met dezelfde cultuur en religie. Toch zetten we onze relatie voort omdat onze liefde te sterk is en we zoiets waardevols niet zomaar kunnen laten vallen. We beseffen wel dat er geen toekomst zit in onze relatie zonder heel veel familiale problemen te veroorzaken. We accepteren dat het voor ons beiden beter is dat de integriteit van de familie niet ten koste gaat van ons persoonlijk geluk. Dit is echter niet makkelijk om te accepteren.

Verloopt jullie relatie dan niet heel gespannen?

Zeker in het begin van onze relatie waren er veel momenten waarbij we niet in staat waren om op een gezonde manier met deze onmogelijke situatie om te gaan. Nu dat we samen terugkijken op deze momenten kunnen we niet anders dan vaststellen dat die spanningen er enkel toe hebben geleid dat we nog meer van elkaar zijn gaan houden. Spijtig genoeg ziet het er naar uit dat de situatie niet gaat veranderen ondanks de verschillende pogingen van T.A om de mening van zijn familie te doen veranderen… We zijn momenteel gewoon dankbaar voor elk moment dat we samen hebben gehad en die we nog gaan hebben met elkaar.

Dus jullie hebben uiteindelijk vrede genomen met elkaars religieuze verschillen?

Ja. Onze verschillende geloofsovertuigingen hebben nooit echt tot problemen geleid tussen ons. Het zijn eerder de verwachtingen van de familie van T.A. die onze relatie zo moeilijk maakt.

Praten jullie hier vaak over?

Ja zeker, tijdens de vele pillow talks die we hebben komen onze filosofische kanten naar boven. [lachen]

Wat zijn hierbij de grootste uitdagingen?

Hoe het onze toekomst samen beïnvloed. Voor ons zijn het eerder de externe factoren die voor de grootste problemen zorgen. Voor ons is het religieuze aspect eigenlijk een non-issue, het is iets waarbij we samen tot een compromis kunnen komen.

Wat is hier het meest verrijkend aan?

We leren heel veel van elkaar. Op onze beste momenten weerspiegelen we de waarden en normen die we beiden belichamen. Op onze slechte momenten vullen we elkaar aan en brengen we de beste kanten in elkaar naar boven.

Is jullie relatie een geheim voor jullie vrienden en familie?

Langs de kant van T.A zijn er weinig mensen die weten hoe diep en intiem onze relatie is. Zeker voor de familie van T.A is de relatie volledig onbestaand. Bij M.P is de familie op de hoogte van haar relatie en zij accepteren dit ook. Maar haar vrienden stellen zijn wel kritisch over onze relatie.

Zouden jullie graag willen dat uw partner van levensbeschouwing verandert?

Nee. We houden van elkaar voor wie we zijn en wij zien absoluut geen reden om van levensbeschouwing te veranderen.

Zouden jullie overwegen om van geloofsovertuiging te veranderen voor de familie van T.A.?

Het is moeilijk om hierop te antwoorden. De intentie om van religie te veranderen zou eerder te maken hebben met een probleem op te lossen niet met een intrinsiek geloof in de religie zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s