Jaouad Alloul over homo en moslim zijn: “Dat leek een onmogelijke opdracht”

Jaouad Alloul is een fenomeen. Hij is acteur, dragartiest, theatermaker, moslim, LGBT-activist en zanger. We gingen met hem in gesprek over zijn geaardheid, relaties en spiritualiteit.

Jaouad Alloul

Kan je eens vertellen wat moslim zijn betekent voor jou?

Ik ben islamitisch geboren en opgevoed. Ik gebruik bepaalde rituelen en woorden uit de islam. Ik geloof in god en voel me moslim. Uiteindelijk ben ik niet echt bezig met wat alle regels zijn van de islam, maar is het voor mij eerder spiritueel en individueel. Spiritualiteit betekent voor mij ook om op een vredevolle manier in relatie tot mezelf te komen en mijn geaardheid is daar ook een deel van.

Je bent ook homo. Heb je dat als moeilijk te verzoenen ervaren?

Als kind en puber leek dat een onmogelijke opdracht. Nu weet ik dat beide aspecten perfect samen kunnen gaan. Jammer genoeg hoor je binnen de islam, net zoals bij de andere monotheïstische religies, vaak dat heteroseksualiteit de enige aanvaardbare seksualiteit is. Er zijn wel passages in de koran en overleveringen die negatief spreken over mannenseks, hoewel alles natuurlijk geïnterpreteerd moet worden. Voor mij is dit alleszins wel aanvaardbaar.

En hoe verzoen je dat dan zelf?

Of iemand een relatie heeft met een man of een vrouw is niet belangrijk. Het belangrijkste is het respect dat je voor elkaar hebt, dat je afspraken maakt en een verhouding vindt waar beide zich in kunnen vinden en gelukkig in zijn. Dat is hetgeen waar een goede relatie om draait. Daar moet je aandacht naar uit gaan, niet de vorm van seksualiteit. Het zou absurd zijn om te zeggen dat mijn liefdevolle en respectvolle relatie met een man minder waarde heeft dan een heteroseksuele relatie zonder respect of liefde. Een relatie hoor je te beoordelen op de liefde en het respect dat een koppel voor elkaar heeft en voor zichzelf.

Heb je ooit moeilijkheden ondervonden met vrienden of familie over je geaardheid in combinatie met je geloof?

Natuurlijk. Er zijn genoeg mensen die moeilijkheden hebben met homoseksualiteit en met de combinatie islam. Dat is nu eenmaal niet de norm en ik vermoed dat dat voor veel mensen ook een moeilijke confrontatie is met gevoelens die ze ergens in zichzelf wel herkennen maar onderdrukken omdat ze het niet met zichzelf kunnen verzoenen. Maar ik denk dat dat niet eigen is aan de islam. In de sportwereld of andere sectoren moet je ook niet afkomen met je homoseksualiteit.

Ken je veel andere LGBTQI+ moslims?

Ik ken er niet veel omdat er veel hebben gekozen om eerlijk te zijn over hun geaardheid. Ze hebben hun religie achter gelaten, omdat er zoveel tegenkanting kwam vanuit hun religieuze omgeving. Ik heb ook zo’n periode gehad. Maar nu weet ik dat je niet moet kiezen, als je geloof je in je leven helpt. Dat is denk ik belangrijk voor een volgende generatie LGBTQAI+.

Wat voor raad zou je geven aan mensen die zich moslim voelen en LGBTQAI+? Wat voor tips kan je geven?

Luister niet naar mensen die zeggen dat dit absoluut niet samen gaat. Zoek eerder gelijkgezinden op. Er is bijvoorbeeld een imam in Frankrijk die homo is en een moskee met een LGBTQAI+ gemeenschap. Dat vind ik een mooie ontwikkeling. Maar uiteindelijk vind ik dat, hoe fantastisch het ook is dat we als maatschappij zo vrij kunnen spreken over seksualiteit, het blijft een privézaak waar anderen niets over te zeggen hebben. Je praat erover en deelt dat met wie je zelf kiest.

Zijn er in België groepen of plekken waar je dan naartoe kunt?

Niet echt. Ook hier leeft de idee dat beide moeilijk samen gaan. Je hebt wel veel plekken voor de LGBTQAI+ gemeenschap, maar voor diegene die hun geloof willen behouden ligt dat gevoeliger. Je zit immers met een samenleving waar je kans loopt om te worden geconfronteerd met racisme en islamofobie. En dan krijgt je vanuit de LGBTQAI+ gemeenschap soms als reactie ‘waarom zou je moslim willen blijven als je weet dat mensen je daar haten’. Maar dat geldt natuurlijk niet voor alle moslims.

Put je inspiratie uit je geloof voor de manier waarop je je liefde beleeft?

Zeker. Ik geloof sterk in de natuur. Ik bedoel dat wanneer mijn seksualiteit natuurlijk aanvoelt, dat het dan ook wilt zeggen dat het goed is. Er zijn ook veel diersoorten waar homoseksualiteit voorkomt. Het is dan ook vreemd om te denken dat homoseksualiteit onnatuurlijk is. De idee dat enkel heteroseksualiteit natuurlijk is, is een heel eng beeld van wat de natuur inhoudt. In werkelijkheid is seksualiteit iets dat heel fluïde is. Ik denk ook dat als je met een vrije blik naar je eigen seksualiteit kijkt, dat je ook de vrijheid van anderen meer gaat respecteren en zien.

Je hebt een relatie met iemand die niet gelooft. Hoe gaat dat?

Het is een atheïst (lacht). In mijn omgeving zijn er veel atheïsten. Als gelovige denk je soms dat ze in niets geloven, maar dat klopt niet. Een atheïst zoals mijn vriend gelooft vaak in veel meer dingen dan een gelovige, zoals de wetenschap of de natuur. Ik denk dat atheïsten er in slagen om geen absolute waarheden toe te kennen aan dingen, waardoor hun overtuigingen ook kunnen veranderen met bijvoorbeeld nieuwe bewijzen. Dat vind ik krachtig. Maar ook gelovigen kunnen zo in het leven staan en hun spiritualiteit laten evolueren met nieuwe ervaringen die ze opdoen. In die zin verschilt persoonlijke spiritualiteit van het construct religie met een vaste set aan overtuigingen. Overtuigingen moeten doorleefd zijn en dus bewegen. Onze relatie is op die manier heel vredevol. We luisteren naar elkaar en respecteren elkaars mening. En soms denk ik van ‘ja, dat is echt wel een sterk argument van hem’ of andersom wijs ik hem soms op een straffe toevalligheid en zeg ik ‘komaan, this is god’, en we laten ons door elkaars levensvisie inspireren. Het helpt wel als je afstapt van een absoluut overtuiging, dat je beseft dat er heel veel verschillende interpretaties zijn van deze wereld, in het verleden en nu. Je kan niet echt eens en voor altijd duidelijkheid hierover krijgen en daarin zit net veel schoonheid en vrijheid.

Meer info over de activiteiten van Jaouad vind je op www.jaouadmusic.com.

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s