Fotograaf Morgane Gielen stelt met ‘No Babes’ schoonheidsidealen en taboes in vraag

“Ik wil een platform bieden aan zij die zich klein houden, of klein gehouden worden.”

Met haar project No Babes stelt fotograaf Morgane Gielen bestaande schoonheidsidealen en taboes in vraag. Dit weekend kan je haar portretten – samen met kunstwerken van vier andere artiesten – gaan bezichtigen tijdens de Saintklet expo II – Beauty and Self in het huisvandeMens Brussel.

In oktober vorig jaar lanceerde Morgane Gielen haar project No Babes: “Enerzijds omdat ik zelf fotograaf ben en rechtstreeks in contact kwam met modellen die er alles aan deden om slank te blijven. Sommigen aten zelfs watjes op om hun hongergevoel tegen te gaan. Het zijn echt schrijnende verhalen die naar boven komen in de modewereld. Modellen worden als product bekeken.” Anderzijds is het project voor Morgane een zoektocht naar zelfacceptatie en het leren omgaan met haar minderwaardigheidsgevoel. “Vanuit een rechtvaardigheidsgevoel wil ik zowel anderen en mezelf helpen. Want naast het fotograaf zijn, ben ik evengoed een jonge vrouw als onderdeel van een maatschappij.”

No Babes groeide vanuit de modefotografie naar een haarscherpe bevrijdende beweging die ‘het normale’ in de maatschappij betwist. “Bij mij kunnen mensen hun maskers achterwege laten. Ik wil het pure en het kwetsbare naar boven halen, datgene dat vaak verborgen blijft.” Volgens Morgane heeft onze maatschappij nood aan het bespreekbaar maken van taboes. “In een wereld waarin er open met elkaar wordt gecommuniceerd, zouden we ons minder alleen voelen.”

Morgane’s droom wordt in januari 2021 werkelijkheid wanneer ze met een tentoonstelling haar boek No Babes zal voorstellen. Daarin verkent ze de sociale constructies rond het menselijk lichaam. “Ergens hoop ik zo een klein verschil te maken. Al is het maar door mensen te fotograferen. Velen vertellen me dat het therapeutisch werkt om op die manier voor een camera geplaatst te worden. Laten we samen tonen dat je niet hoeft te streven naar onbereikbare schoonheidsidealen.”

Geïnspireerd om mee te werken aan #nobabesofficial?

Om normen omver te werpen heb je moedige mensen nodig. Morgane is altijd op zoek naar mensen die hun verhaal of look willen delen in de ware No Babes stijl! Stuur haar zeker een bericht via de No Babes website.

No Babes

De portretten van Morgane en illustraties van Studio Berella, CHAR illustrations, Selkies en Femmeniste zijn in het weekend van 28 februari tot en met 1 maart te bezichtigen in het huisvandeMens Brussel tijdens de expo Saintklet II – Beauty and Self.

– Fotograaf verkent sociale constructies rond het menselijke lichaam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s