slachtoffer van seksueel misbruik

Slachtoffer van een verkrachting? 5 do’s en don’ts

Sommigen zagen in de coronacrisis een ‘resetknopje’, anderen werden gekneld in een moeilijke gezinssituatie. Daarmee werden meer Belgen het slachtoffer van een verkrachting of huiselijk geweld. In België verdrievoudigde het aantal gesignaleerde cases van misbruik met kinderen. 

Brussel is de trieste koploper in ons land met opvallend meer meldingen van aanrandingen en verkrachtingen dan de andere Gewesten. De recentste officiële cijfers verschijnen binnenkort. En dan beschikken we nog niet eens over de exacte cijfers. Denk maar aan het beruchte ‘dark number’ (de niet-geregistreerde criminaliteit). Deze ‘known unknown’ veronderstelt dat slechts 10% van alle aanrandingen en verkrachtingen wordt aangegeven. De grote meerderheid van deze misdaden belanden dus niet in de politiestatistieken.

Seksueel misbruik is een kwestie van volksgezondheid. Een dader is soms zélf een slachtoffer, gevangen in een vicieuze cirkel waarin geweld nog meer geweld veroorzaakt. Jana Verplancke is wetenschappelijke medewerker aan het International Centre for Reproductive Health (ICRH) van de Universiteit Gent en coördinator van de nieuwe chatlijn van de Zorgcentra Na Seksueel geweld. Zij vertelt ons wat je moet weten als je het slachtoffer bent of kent van een aanranding of verkrachting.

1. Als slachtoffer ligt de fout nooit bij jou

Je wordt overstelpt door emoties, je wereld staat op zijn kop. De dader kwetste je op een heel intieme manier. Je zult moeten aanvaarden dat je erg veel tegelijk voelt: angst, verwarring, woede, vernedering, maar evengoed verlamming. Het kan heel goed zijn dat je je afvraagt: ‘waarom heb ik niets gedaan, waarom heb ik mij niet meer verweerd?’. Dat is heel normaal, maar onthoud dat wat je nu wel of niet gedaan hebt: de verantwoordelijkheid ligt nooit bij jou, enkel bij de dader. Je hebt het nooit zelf uitgelokt: seksueel geweld uitlokken kan niet.

2. Breng jezelf na een verkrachting of aanranding zo snel mogelijk in veiligheid

Voor jezelf zorgen na een verkrachting of aanrading is van levensbelang. Zorg dat je zo snel mogelijk op een veilige plek bent, weg van de dader of van de plek waar het incident heeft plaatsgevonden. Ga naar een vriendin of familie en als het kan naar de politie.

3. Neem iemand in vertrouwen

Praat erover. Neem iemand in vertrouwen en als je niet echt iemand hebt, weet dan dat er diensten zijn als de Chat Na Seksueel Geweld waarmee je in alle vertrouwen met experts kunt praten. Praten is heel belangrijk. En het kan inderdaad zo zijn dat je bang bent van de dader of dat je bang bent om niet geloofd te worden, maar weet dat hoe sneller je hulp zoekt hoe gemakkelijker het is om die vreselijke gebeurtenis  een plaats te geven en hulp te krijgen. 

4. Probeer zo snel mogelijk de stap naar een zorgcentrum na seksueel geweld te zetten

Als het incident recent is, probeer dan toch zo snel mogelijk de stap te zetten naar een zorgcentrum in je buurt. Neem desnoods iemand mee, bel eerst of chat eens met hen om te horen hoe ze te werk gaan. Gebeurde de verkrachting of aanranding langer geleden? Meld je dan aan op de chatbox, zij kijken samen met jou of en hoe ze je kunnen helpen.

5. Probeer zoveel mogelijk bewijsmateriaal van een verkrachting te bewaren

Het is belangrijk om sporen en bewijsmateriaal te verzamelen in een papieren zak. Dat helpt het politieonderzoek en het aanpakken van de dader. Het is een normale reactie om meteen de kleren en jezelf te willen wassen, maar op die manier wis je belangrijk bewijsmateriaal uit. Doe ook die kleren en sieraden in een papieren zak en poets je tanden niet.  Hier lees je er alles  over.

Meer tips over emotionele gezondheid? Ontdek hier hoe je iemand kunt helpen bij verlies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s