Wanneer je ouders geloven in complotten: ‘Wat gaat er gebeuren, gaan ze gek worden?'(video)

De in de VS immens populaire conspiracy QAnon staat voor een scharniermoment nu Joe Biden de fakkel van voormalig president Donald Trump heeft overgenomen. Doe daar een aanslepende coronacrisis bij en je hebt een explosieve cocktail.

QAnon vindt haar oorsprong in de message boards van 4chan. 4chan is een microblog waar gebruikers anoniem posts kunnen maken en is doorheen de jaren uitgegroeid tot een populaire uitvalsbasis voor samenzweringstheoretici en mensen met rechtsextremistische sympathieën.

QAnon begon in oktober 2017, toen een anonieme blogger op 4chan plots allerlei cryptische boodschappen publiceerde. In deze boodschappen beweerde hij een topambtenaar te zijn die voor Trump werkt en dus toegang had tot geclassificeerde informatie.

Conspiracy’s in tijden van chaos

Een allegaartje van beweringen doen bliksemsnel de ronde, maar het komt min of meer op dit neer: Trump vecht tegen een kliek van satanistische pedofielen die de wereld regeren. Dit groepje bestaat voornamelijk uit mensen uit Hollywood, politici van de DNC (de Amerikaanse democratische partij) en ambtenaren op hoog niveau.

Het is duidelijk dat deze samenzweringssekte het heeft gemunt op mensen waar altright republikeinen sowieso hun neus voor optrekken. Zo geloven zij dat Hillary Clinton, George Soros en Obama internationale kinderhandelaars zijn en dat Angela Merkel de kleindochter is van Adolf Hitler. Trump is president geworden om de wereld te verlossen van dit kwaad.

Deze beweging breekt de laatste tijd internationaal door en zet sinds kort ook voet aan wal in België. Wij gingen in gesprek met een getuige wiens ouders aanhangers zijn van QAnon. Vanwege de gevoelige aard van de informatie, wenst onze getuige anoniem te blijven.

Camera en regie: Finn Janssens en Victor Haekens, reporter: Merlijn Beullens.

Behoefte aan een gesprek na het zien van deze video? Bel: 0470 81 04 22.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s