Deelauto’s in Brussel: trend of troef?

Het zal je misschien verrassen, maar dure frigo’s en wasmachines kopen wordt stilaan passé. In de zich ontluikende deeleconomie zullen individuen en gezinnen steeds minder bezitten en meer huren of delen. Ook de traditionele gezinswagen – ooit symbool voor de bloeiende naoorlogse economie van het Westen – maakt plaats voor de deelauto. De deeleconomie heeft heel wat in haar mars, want zeg nu zelf: waarom een kostelijke auto kopen als je gemakkelijk een auto kunt huren wanneer het je past? Wat betekent dit allemaal voor hoe we zullen leven, staan we aan de vooravond van een revolutie in de consumptiemaatschappij?

Wibee, Cambio en Poppy zijn geen exotische begrippen meer die enkel gekend zijn door een handvol hippies. De verschillende online platformen zijn voor steeds meer bestuurders een praktische en voordelige mobiliteitsoplossing.

Er zijn meerdere redenen om aan autodelen te doen. Of je nu iemand bent die zich ergert aan dat je de stad door de auto’s niet meer ziet of je bent gedreven om je ecologische voetafdruk te verkleinen: autodelen kan een antwoord zijn voor verschillende maatschappelijke en ecologische problemen. Minder auto’s, minder files, minder CO2-uitstoot en bovendien geen stress meer om je auto ergens kwijt te geraken omdat autodeeldiensten vaak met vaste parkeerplaatsen werken.

Cambiowagen, © Alvaro Avelar

De voordelen van deze veelal recente initiatieven bereiken een steeds groter publiek en dat is duidelijk te zien aan het stijgend aantal autodelers in België. Laat ons even de motor opwarmen met enkele opmerkelijke cijfers uit het recent jaarrapport van Autodelen.net. Dit rapport toont aan dat, ondanks de coronacrisis het aantal autodelers met 30 procent is toegenomen in 2020. Dat is helemaal niet mis, België telde maar liefst 150.000 autodelers in het begin van het jaar 2021. 

In de autodeelrace is Vlaanderen momenteel koploper, met zo’n 82.000 autodelers, terwijl Wallonië achterop hinkt met ruim 6.600 bestuurders. Toch is het vooral uitkijken naar de demarrage in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar er begin 2021 ongeveer 60.000 autodelers werden geteld. 

Toch is het vooral uitkijken naar de demarrage in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar een stijging plaatsvond van 40 procent tot bijna 60.000.

BRUSSEL: VOOR ELKE AUTODELER WAT WILS

Brussel zet duidelijk sterk in op een steeds groter wordend aanbod aan deelwagens. Brusselaars hebben een ruime keuze tussen verschillende diensten : zowel Cambio, Cozywheels, Dégage, Poppy, Wibee, Getaround en recent ook GreenMobility zijn in onze hoofdstad actief. 

Voor ieder wat wils, want deze initiatieven bieden verschillende formules aan. Cambio en Wibee creëerden een systeem waarbij de auto op dezelfde locatie moet teruggebracht worden. Bij Poppy daarentegen kan je de auto ook ergens anders achterlaten. Cozywheels, Dégage en Getaround structureerden hun organisatie dan weer rond het delen van de eigen auto. Zo kan je je auto delen met buren, vrienden of kennissen of zelf gebruik maken van iemand anders zijn privéwagen.

Dat er zoveel verschillende spelers op de Brusselse markt dienst doen, had je waarschijnlijk niet verwacht. Het zijn vooral de rood-witte Citroën C4 Cactussen die je in het straatbeeld ziet. Cambio is dan ook de grootste operator van autodelen in België. Momenteel registreerden zich al meer dan 47.000 leden zich op het platform, waarvan ongeveer 15.000 voor professionele doeleinden.

Cambio toont dat autodelen dus ook in de bedrijfscultuur een rol kan spelen in de toekomst. Cambio investeerde de voorbije jaren reeds in 200 verschillende autostandplaatsen in regio Brussel en plant in de toekomst nog verder uit te breiden. In maart 2021 kwam daar nog recent de standplaats ‘Marie-José’ bij in Elsene. 

Cambio investeerde de voorbije jaren reeds in 200 verschillende autostandplaatsen in regio Brussel en plant in de toekomst nog verder uit te breiden.

Bovendien ondergingen de deelwagens een ecologische metamorfose in ons land. Volgens Autodelen.net is in Vlaanderen nu één op de vier deelwagens elektrisch, een trend die voorlopig wel nog niet is doorgetrokken in Brussel. In de hoofdstad rijden er nog maar 50 elektrische deelwagens rond, wat slechts 4% uitmaakt van het totale deelwagenpark. 

SHARING IS CARING

Autodelen past helemaal in het zonnige straatje van de bloeiende deeleconomie. Onder het motto sharing is caring delen we niet meer ons gereedschap of onze kennis enkel met ons gezin of buren, maar ook met mensen waarmee we digitaal verbonden zijn. Door de opkomst van het internet krijg je de kans helemaal wild te worden van een leuk huisje in de Limburg en die voor een weekje te ruilen met je eigen woning. Dit soort uitwisselingen lopen steeds goedkoper en efficiënter.

Ook milieuoverwegingen en het verlangen bij de huidige generatie om niet iets te ‘bezitten’, maar vooral te ‘beleven’ zijn factoren die de deeleconomie tot een geschikte partner maken.

© Alvaro Avelar

Bovendien liggen naast de digitalisatie ook nog andere tendensen aan de basis van het succes van de deeleconomie, volgens een publicatie van de Nationale Bank van België. Een daarvan is de verstedelijking in ons land. Het bezit van een wagen en de bijhorende parkeerproblemen kunnen makkelijk vermeden worden via de verschillende aanbieders van autodelen. Ook milieuoverwegingen en het verlangen bij de huidige generatie om niet iets te ‘bezitten’, maar vooral te ‘beleven’ zijn factoren die de deeleconomie tot een geschikte partner maken.

En tenslotte mogen ook de financiële motieven niet genegeerd worden. Delen is vooral ook een manier om geld te besparen of ook te verdienen. In 2018 is de omzet van de deeleconomie in België op 2 miljard euro geschat, waarvan 20% afkomstig uit het delen van vervoer. Een percentage dat enkel maar zal toenemen door de stijgende populariteit van het autodelen.

Het ziet er dus naar uit dat we in de toekomst minder belang zullen hechten aan het bezitten van auto’s, en dat is niet evident, want autorijden en auto’s bezitten is lang belangrijk geweest in onze cultuur. De groeiende deeleconomie is goed nieuws voor de klimaatproblematiek, de volksgezondheid en de monsterfiles in grootsteden. Het is nog maar de vraag hoe het autodeelverhaal zich nog verder zal ontwikkelen.

Over de auteur: Charlotte Lippens
is redacteur bij Free.Brussels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s