PermaFungi: kweken in de kelders van Tour&Taxis

VIDEOREEKS – Hoe Draait Da!?

Sinds 2014 is PermaFungi een groei-omgeving voor oesterzwammen en een duurzame werkplek voor jonge Brusselaars. Koffiegruis is hun basis om jaarlijks 1 ton verse oesterzwammen op te kweken. En koffie, dat is met hopen aanwezig in een grote stad als Brussel! De kelder van Tour&Taxis bleek de meest stabiele plek (i.f.v. de temperatuur en luchtvochtigheid) voor deze circulaire kwekerij, die meer dan alleen voeding produceert. Hieronder lees én zie je meer.

Oesterzwammen worden gekweekt op basis van een substraat: een mengsel van koffiegruis, stro, water en graanbroed. Dat laatste is een soort wortelschimmel. Je kan je voorstellen dat we ons even in een filmscene van The Last Of Us waanden! Op het einde van de keten, na de oogst, blijft er ‘champost’ over. Een dankbaar mengsel dat kan dienen als biologische meststof en zovéél meer. Alles weten? Bekijk hieronder deel 3 over PermaFungi’s laatste innovatieve projecten.

Na lange periodes van research mogen ze dit jaar het Belgisch paviljoen op de Architectuur Biënnale van Venetië bouwen met hun bio-afbreekbare isolatiepanelen. Zo wil PermaFungi antwoord bieden op de vraag in de bouwsector om beter te gaan isoleren. Dit kan dus wel degelijk op een circulaire manier. Hun champost zetten ze nu zelfs in voor hun project ‘LumiFungi’, om design-lampenkappen te bouwen. Trendy en bio-afbreekbaar, dat is de toekomst.

En, what’s next? Ten eerste wil PermaFungi hun werkplek openstellen voor educatieve doelen: kinderen en volwassenen uitnodigen om bij te leren over hun aanpak. Check hun website voor meer info hierover. Daarnaast willen ze op grote schaal gaan produceren, om meer isolatiepanelen en ook hun bio-afbreekbaar verpakkingsmateriaal (i.p.v. piepschuim) de wereld in te sturen. Circulair ondernemen in Brussel zal in de toekomst niet meer weg te denken zijn.


Lauren Wouters
Reportage en Tekst


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s