Op bezoek bij CourJette: de zelfplukboerderij in het Laarbeekbos

Met de Actiegroep Klimaat van Dwaalzin Brussel willen we duurzame Brusselse initiatieven in de kijker zetten die werken met lokale en seizoensgebonden producten. We gingen deze week op bezoek bij de zelfplukboerderij CourJette.

Dwaalzin is de vrijzinnig humanistische jongerencommunity van deMens.nu. Projecten worden voor en door jongeren van 18 tot 30 jaar georganiseerd, op participatieve wijze. Free.brussels en de Actiegroep Klimaat zijn twee van onze projecten. Benieuwd naar de rest? Neem zeker eens een kijkje op onze website!

CourJette is een van de vele organisaties van Atelier Groot Eiland. Groot Eiland is een organisatie, gevestigd in Molenbeek, die sociaal engagement combineert met duurzaamheid.  Ze hebben verschillende projecten verspreid doorheen heel Brussel. Van verschillende restaurants zoals BelMundo tot een duurzame broodjeszaak, BelO.

Met CourJette hebben ze een project gecreëerd gebaseerd op duurzame landbouw. Iedereen kan zich inschrijven om lid te worden van de zelfplukboerderij door een jaarlijkse bijdrage te doen, zodat zij als organisatie een stabiele economische situatie hebben om op te bouwen. In ruil daarvoor kan men een heel jaar lang groenten, fruit en kruiden komen plukken in de tuinen in Jette. Momenteel zijn er zo’n 200 gezinnen die het hele jaar door kunnen genieten van de verse producten die daar te oogsten zijn. In totaal zijn er doorheen het hele jaar meer dan 60 verschillende soorten groenten en fruit en meer dan 100 verschillende variëteiten.

Biodiversiteit is dan ook iets dat CourJette hoog in het vaandel draagt. Ze baseren zich bij CourJette namelijk op verschillende principes die gebonden zijn aan het concept van Community Supported Agriculture. Ecologie en duurzaamheid is daar eentje van. Alles wat ze aankopen is biologisch, ze gebruiken geen pesticides en zetten vooral in op biodiversiteit zodat de natuur zichzelf in evenwicht houdt en aan pesticides geen nood is. Ook gebruiken ze een rotatiesysteem waarbij ze verschillende soorten gewassen telkens van plaats veranderen zodat de bodem niet uitgeput geraakt en bepaalde bodemziektes niet de kans krijgen om de gewassen aan te tasten.

Ook solidariteit en vertrouwen zijn belangrijke thema’s binnen de organisatie van CourJette. Iedereen is vrij om te plukken en ze vertrouwen erop dat iedereen oogst wat die nodig heeft en rekening houdt met de andere mensen van de gemeenschap. CourJette voorziet niet alleen heerlijk verse producten voor meer dan 200 gezinnen, maar zorgt ook voor heel wat vrijwillige tewerkstelling voor mensen die om bepaalde redenen verder van de arbeidsmarkt staan. Mensen met een migratieachtergrond, een burn-out, socio-psychische problemen… kunnen bij CourJette terecht om mee te helpen op de boerderij. Ze worden ondersteund op vlak van taal, werkattitude, persoonlijke groei… en stromen dan ook vaak door naar de arbeidsmarkt. CourJette is dus gebaseerd op een nauwe band tussen de boer en de gemeenschap waarbij beide kanten hun steentje bijdragen om aan lokale en biologische landbouw te kunnen doen. Het is niet alleen een ecologisch project, maar ook een sociaal project.


Arwen Willems is vrijwilliger bij het Dwaalzinproject ‘Actiegroep Klimaat’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s